torsdag 6 mars 2014

Muslimska elever kräver halalkött

Muslimska elever kräver halalkött
 
 

En text med titeln
 “Halal på våra tallrikar”
pryder idag tidningens Norrans insändarsida, och är signerad
“Elever i Nilaskolans förberedelseklass”.
 
Det hela går ut på att halalslaktat kött är jätteviktigt för att det står så i Koranen,
 
och det borde skolan
kunna tillgodose dem med.
Skälen till att skolan bör erbjuda halalalternativ till kött är flera, enligt eleverna. Ett är att det numera finns många muslimer på skolan, och för dessa är “halalmat jätteviktigt”. Sedan menar man att det inte är svårt för skolan att servera halalmat ett par gånger i veckan. Fisk och vegetarisk mat går dock bra, det är endast då nötkött eller kyckling står på menyn som ett alternativ behövs.
Slutligen menar vi att det är en rättvisefråga. Vegetarianer och allergiker får specialmat. Varför ska muslimer inte få det?
Somliga säger säkert att det inte går, eftersom halalkött är dyrare än annat kött. Det tycker inte vi är ett bra argument, då det bara handlar om några få personer och inte varje dag.
Vår åsikt är alltså att det borde finnas ett halalalternativ i matsalen på Nilaskolan. Malå kommun måste lyssna på oss. Det handlar om våra rättigheter som muslimer i Sverige!
I ett direktsvar skriver Martin From, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, och Peter Andersson, Barn- och utbildningschef, att i dagsläget serverar skolrestaurangen en huvudmåltid och som alternativ ett salladsbord samt möjlighet till specialkost, varav det sistnämnda dock styrs av medicinska skäl.
Eftersom vi nyligen påbörjade ett mottagande av ensamkommande barn/ungdomar så är frågan om halalslakt ny för oss. Vi ska ta åt oss frågan och se över möjligheten att justera bestämmelserna avseende specialkost.
Malå kommun har däremot inte för avsikt att förändra menyn till att innehålla halalslaktat livsmedel på huvudmenyn.
 Norran

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar